Hielspoor

Hielspoor, ook wel peesplaatontsteking genoemd, is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan je hiel. Het komt regelmatig voor: maar liefst 10% van de mensen heeft er weleens last van gehad. Het komt gemiddeld vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Gelukkig kan een behandeling door fysiotherapie ervoor zorgen dat je binnen enkele weken tot maanden van de pijn af bent.

Wat is hielspoor?

Het is een ontsteking onder je hiel, welke ontstaat door verkalking van de peesplaat aan het hielbeen en je kunt het herkennen doordat je vaak pijn onder je hiel, rondom je hak of rond je achillespees hebt wanneer je lang staat of loopt. Vaak voel je met name bij het opstaan 's ochtends extra veel pijn en ook na lang stilzitten kan de pijn hevig zijn.

Hoe ontstaat hielspoor?

Er is niet altijd een specifieke oorzaak aan te wijzen. Het is vooral een overbelastings- of stressblessure. Bij overbelasting komt er te veel druk of spanning op de hiel en peesplaat, waardoor er te hard aan de peesplaataanhechting wordt getrokken. In veel gevallen komt dit door sporten als springen of hardlopen. Maar ook bij slechte schoenen of een voetafwijking kan er onevenwichtige belasting ontstaan aan de pezen. Het gevolg is een ontsteking aan de peesplaat, ook wel hielspoor genoemd.

Wat te doen tegen hielspoor

Om hielspoor te voorkomen, is het van belang om regelmatig te bewegen. Langdurig stilzitten, bijvoorbeeld tijdens een zittend beroep, kan je voeten gevoeliger voor aandoeningen maken. Wanneer je de eerste verschijnselen van hielspoor in je voet opmerkt, dien je direct actie te ondernemen. Lichte pijn, een zeurende of brandende pijn of een soort inwendige jeuk zijn voorbeelden van de eerste tekenen. Heb je tips nodig om hielspoor te voorkomen? Neem dan contact op met de fysiotherapeut.

Wat te doen bij hielspoor?

Wanneer je een hielspoor niet hebt kunnen voorkomen, zorg er dan voor dat je niet springt, niet gaat hardlopen en geen lange stukken wandelt. Trek stevige schoenen aan en wanneer dat verlichting geeft, kun je een zooltje in je schoen leggen.

Fysiotherapie bij hielspoor

De fysiotherapeut kan de pijnklachten helpen verlichten en het proces van herstel ondersteunen en mogelijk versnellen. Maak dus een afspraak bij de fysiotherapeut om zo snel mogelijk van je klachten af te komen.

Hielspoor behandeling

Het is eenvoudig te behandelen, maar neemt wel veel tijd in beslag. Het eerste advies luidt: “rust nemen”. Daarnaast is het van belang om overbelasting van de hiel te vermijden en weg te nemen. De behandeling van hielspoorklachten bestaat uit het toepassen van verschillende therapievormen. Een therapie waar goede resultaten mee behaald worden om te genezen van hielspoor, is Shockwave therapie, in combinatie met taping en rekoefeningen.

Klik hier voor het maken van een afspraak.