Vaak hoofdpijn?

Hoofdpijn kan vele oorzaken hebben en op vele plaatsen in het hoofd voorkomen. Pijn in je voorhoofd, pijn in je achterhoofd of pijn links of rechts in je hoofd; het kan overal opduiken. Vaak gaat het om onschuldige klachten, maar dat maakt het niet minder vervelend. Met fysiotherapie kun je in veel gevallen van je hevige hoofdpijn afkomen, of het in ieder geval verminderen.

Waar komt de pijn vandaan?

De meeste hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Migraine en hoofdpijn door medicijngebruik zijn de nummers twee en drie. Je kunt meerdere oorzaken hebben. Stress en overbelasting -zowel lichamelijk als mentaal- kunnen een rol spelen. Vaak komt het voort uit spanning in de nek: 60% tot 80% van de mensen geeft aan ook pijn in de nek te hebben. Deze spanning in de nek kan ontstaan door bijvoorbeeld te zwaar tillen, verkeerd trainen of een verkeerde lichaamshouding.

Soorten

Grofweg zijn er vijf soorten te onderscheiden: migraine, clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en hoofdpijn door medicijngebruik. Bij migraine en clusterhoofdpijn heeft men vaak pijn aan de linkerkant én pijn aan de rechterkant van het hoofd. Bij spanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn kan de pijn enkelzijdig of dubbelzijdig zijn. Clusterhoofdpijn is vaak de meest hevige hoofdpijn, maar in principe is elke pijn vervelend en het kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Je kunt er futloos en bezorgd van worden en daarom is het van belang dat je uitzoekt welke vorm je hebt en waardoor het veroorzaakt wordt.

Fysiotherapie bij hoofdpijn

De fysiotherapeut kan je helpen erachter te komen waar het vandaan komt. Met name als het ontstaat door een blokkade in de nek, door spierspanning of door een verkeerde lichaamshouding, kan de fysiotherapeut door de juiste behandeling helpen om de pijn te verminderen of te verhelpen. Maak dus snel een afspraak.

Behandelingen

Voordat de behandeling vastgesteld wordt, gaan wij eerst naar de oorzaak op zoek. Wanneer wij weten om wat voor soort het gaat en waardoor deze ontstaat, kunnen wij de verdere behandeling vaststellen. De behandeling kan bestaan uit het toepassen van verschillende therapievormen. De exacte behandeling wordt afgestemd op het type en kan daarom zeer divers zijn.

Hoe er van af te komen?

Heb je dus vaak hevige hoofdpijn en wil je daarvan afkomen? Maak dan een afspraak bij de fysiotherapeut om te kijken of wij jou kunnen helpen. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak en de juiste behandeling, zodat jij je snel weer beter voelt.

Meer informatie lees hier onze uitgebreide blog.:

HOOFDPIJN WAT IS HOOFDPIJN EN WAAR KOMT HET VANDAAN?