Knieklachten

Heb je last van knieklachten? Fysiotherapie kan veel klachten verhelpen. Dat is maar goed ook, want kniepijn is een vervelende pijn die je minder mobiel kan maken. Niet alle klachten zijn door fysiotherapie te verhelpen, soms is een operatie onvermijdelijk. Het is van belang dat bij kniepijn de juiste diagnose gesteld wordt, om zo de juiste behandeling te kunnen bepalen.

Kniepijn, wat is dat?

Als je knieklachten hebt, dan heb je pijn in of rondom je knie. Deze klachten ontstaan vaak door tijdelijke overbelasting van je knie tijdens werk of sport, zoals bijvoorbeeld bij hardlopen. Ook kan kniepijn ontstaan door beschadiging van de knie na een ongeval met de auto of fiets. Kniepijn is ook regelmatig een oorzaak van overgewicht en komt vaak naar voren bij het ouder worden. In dat geval gaat het om slijtage van het kniegewricht.

Hoe herken je knieklachten?

Kniepijn kan op verschillende plaatsen voorkomen. Kniepijn kan aan de binnenkant, zijkant of buitenkant van je knie gevoeld worden. Vaak komt ook kniepijn aan de meniscus of knieschijf voor. Je knie is pijnlijk en daarnaast wordt je knie vaak wat dikker en bewegen gaat minder soepel dan gewoonlijk. Bij beginnende knieklachten voel je vaak alleen pijn aan je kniegewricht wanneer je je knie beweegt. In een later stadium doet je knie ook pijn in rust. Specifieke kenmerken van knieklachten zijn stijfheid, zwelling, een onstabiel gevoel in je knie, een wat knarsend geluid van je kniegewricht. Lopen zal moeilijker en minder lang gaan.

Wat kun je aan knieklachten doen?

Probeer je knie te blijven gebruiken, maar vermijd overbelasting. Heb je langer dan 2 dagen klachten? Fysiotherapie kan dan nodig zijn. Maak een afspraak om de juiste diagnose te laten stellen en eventuele verdere behandeling te bepalen.

Fysiotherapie bij kniepijn

Na een onderzoek aan je knie, kunnen wij vaak al bepalen wat de oorzaak van de pijnklachten is en wat wij er aan kunnen doen. In sommige gevallen is het nodig om ook nog een echo te maken, zodat we eventuele pees- en spierproblemen zichtbaar krijgen. Bij kleine scheurtjes aan de knie- of kruisbanden, kan fysiotherapie helpen om van de kniepijn af te komen. Echter, bij grotere beschadiging is een operatie vaak noodzakelijk.

Behandeling van kniepijn

De behandeling van knieklachten kan uit verschillende vormen van fysiotherapie bestaan, afhankelijk van de oorzaak. Ook Shockwave of taping kan een deel van de behandeling zijn. Wij zijn specialist op het gebied van knieklachten en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Blijf daarom niet rondlopen met je klachten, maar maak een afspraak met de fysiotherapeut.