Rugklachten

Rugklachten is een veelomvattend begrip voor het hebben van ongemak of pijn aan je rug. Zeer veel mensen hebben ergens in hun leven last van hun rug. Dat kan voor een korte tijd zijn, maar sommige mensen hebben chronische klachten. De pijn in de rug kan hevig zijn, waardoor het een beperking kan vormen om te werken. Fysiotherapie kan vaak veel verlichting geven en de klachten beperken en zelfs verhelpen.

Soorten klachten

Er zijn vele soorten rugklachten te noemen en ze kunnen ontstaan vanuit een verkeerde belasting van de rug, ook wel a-specifieke rugpijn genaamd. Dit soort rugpijn komt het meest voor, maar er bestaat ook specifieke rugpijn. Deze klachten zijn het gevolg van een aandoening of ziekte en zijn in de meeste gevallen chronisch. Deze klachten veroorzaken langdurige rugpijn.

Lage rugklachten en hoge rugklachten

Pijn in de rug wordt vaak in de lage rug of juist in de hoge rug gevoeld. Lage rugpijn zitten in je onderrug, ergens tussen je onderste ribben en je stuitje. Pijn in je lage rug kan uitstralen naar je billen, bovenbenen, onderbenen, voeten en je zij. Hoge rugpijn zitten in het bovenste deel van je rug, vaak tussen de schouderbladen. Deze pijn kan zelfs uitstralen naar je armen en je borst, waardoor je ademhalingsproblemen ervaart. Reden om de fysiotherapeut te vragen wat te doen bij deze klachten! Rugklachten in de middenrug komen ook voor; deze pijn bevindt zich tussen de lage en hoge rug in.

Fysiotherapie bij rugklachten

Fysiotherapie kan in veel gevallen helpen rugpijn te verminderen of te verhelpen. Na lichamelijk onderzoek kunnen wij meestal al vertellen wat de oorzaak van de pijn is en welke behandeling voor de rugpijn gevolgd kan worden. Indien nodig, nemen wij contact op met de huisarts voor overleg.

Behandeling van rugpijn

Wanneer je last hebt van rugklachten, is het verstandig om de rug te blijven bewegen, maar vermijd overbelasting. Als je rugpijn langer dan 2 dagen aanhoudt, dan is het raadzaam om een afspraak te maken. De fysiotherapeut zal een behandeling voor rugpijn afstemmen op de soort klachten en de oorzaak ervan. Deze behandeling kan uit verschillende vormen van fysiotherapie bestaan. Ook kunnen wij adviseren over pijnbestrijding bij rugklachten.

Verminderen van rugklachten?

Heb je regelmatig last van je rug en wil je daar graag verbetering in aanbrengen? Neem dan deel aan onze speciale ruggroep. Je sport dan iedere woensdagavond van 19.30 uur tot 20.30 uur onder begeleiding van onze fysiotherapeuten. Je werkt voornamelijk aan je rug, zodat deze sterker en minder kwetsbaar wordt. Neem contact met ons op om te informeren naar deelname aan deze ruggroep.

Rug Netwerk Twente

Wij zijn specialist op het gebied van rugklachten en maken deel uit van het Rug Netwerk Twente: een groep fysiotherapeuten in samenwerking met een groep medisch specialisten. Onze missie is om de kwaliteit van de zorg voor mensen met lage rugklachten te verbeteren. De aangesloten praktijken hebben dezelfde missie en visie en werken volgens de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, vastgelegd in behandelprotocollen afhankelijk wat voor rugklachten je hebt. Inhoudelijke scholing en toetsing zorgt voor blijvende hoogstaande kwaliteit van handelen van de therapeuten.

Maak dus snel een afspraak, zodat wij je kunnen helpen met je klachten.

fysio-centrum-kamminga-rugklachten