Second opinion

Vaak hoor je de term ‘second opinion’, maar wat is het, wat betekent het, wanneer heb je recht op een second opinion en hoe vraag je het aan?

Wat is een second opinion?

Het houdt in dat je een oordeel van een andere fysiotherapeut dan je huidige fysiotherapeut ontvangt. Het is dus een onafhankelijke beoordeling van je lichamelijke klacht door een andere fysiotherapeut.

Wat betekent een second opinion?

Het is een advies over of beoordeling van de behandeling door je huidige fysiotherapeut en is dus geen behandeling op zich. Dit betekent dat de second opinion zich enkel richt op het toetsen van de behandeling die opgesteld en uitgevoerd is door je huidige fysiotherapeut. Randzaken als de wijze van communiceren of de bereikbaarheid van je fysiotherapeut worden niet meegenomen. De uitkomst van de second opinion kan ook geen directe gevolgen voor je fysiotherapeut hebben, zoals bijvoorbeeld ontslag.

Wanneer heb je er recht op?

Als je twijfelt aan de mening of de behandeling van je fysiotherapeut, dan kun je om een second opinion vragen. Maar ook als je niet twijfelt, maar meer zekerheid wilt, dan kan het fijn zijn. Wil je weten of de second opinion vergoed wordt? Informeer dan bij je zorgverzekeraar.

Hoe aan te vragen

Aanvragen gaat als volgt. Je maakt, met of zonder verwijzing van een arts of specialist, een afspraak bij onze fysiotherapiepraktijk. Wij kijken dan samen met jou of je huidige behandeling aansluit bij de hulpvraag die je hebt.

Het resultaat van een second opinion

Wanneer de fysiotherapeut een second opinion heeft uitgevoerd, zal deze de resultaten met je bespreken. Ook met je huidige fysiotherapeut kunnen wij contact opnemen om de resultaten te bespreken, mocht je dat wensen. Afhankelijk van de uitkomsten kun je zelf beslissen hoe en waar je je behandeling door wilt zetten.

Komt het vaak voor?

In onze praktijk zien wij geregeld patiënten voor een second opinion. Dat heeft in principe geen effect op je behandelrelatie met je huidige therapeut. Deze wil uiteraard ook, net als wij, dat jij de best passende behandeling krijgt. Om dat te bereiken is het soms nodig of het geeft jou gewoon een zekerder gevoel. Wil je graag een afspraak maken voor een second opinion? Neem dan contact met ons op.