Hoe werkt tape?
Dat is een mooie bewering, tape werkt, maar hoe dan? Om een uitspraak te kunnen doen over de werkzaamheid van tape is er onderzoek nodig. Grondig en langdurig onderzoek. Termen als dubbelblind onderzoek, RCT, clinical trail, review, evidence based practice, zijn allemaal termen die door je hoofd gaan. Waar het dus om gaat is Evidence voor de werkzaamheid van tape ten opzichte van geen tape.
2 maanden geleden heb ik het 1e nationale tapecongres bezocht, en dat ging dus over al die termen hierboven. Er is al heel veel onderzoek gedaan, voornamelijk naar de effectiviteit van kinesio-tape ( elastische tape van merken als Cure-tape, Kinotex, Pinotape enzovoort). Wat kwam eruit? Een heel klein bewijsje dat de kinesio-tape misschien werkt, maar er is verder onderzoek nodig.
Ik was en ben erg teleurgesteld omdat ik zeker op een nationaal congres toch wel een betere onderbouwing had verwacht. Wat blijft er dan over voor de fysiotherapeut? Best based practice!?Wat? Ja best based practice. Dat betekend dat je alle ervaring die je hebt op gedaan in de praktijk aangevuld met de beschikbare literatuur en wetenschappelijke onderbouwing gebruikt. Laten we als fysiotherapeuten nou juist wel veel ervaring hebben met het aanbrengen van tape, dat komt mooi uit!
We moeten ons richten op best based practice totdat we voldoende evidence based practice hebben.
Hieronder een voorbeeld hoe ik mijn best based practice probeer te onderbouwen met een objectieve meting op een drukplaat. Hieronder kun je zien hoe de drukverdeling onder de voeten veranderd en de stand van de voeten veranderd wanneer er een kinesio-tape techniek wordt gebruikt om de voet te stabiliseren.
Blijf dus vooral proberen en geef het tapen niet op, de evidence komt in de loop van de jaren.