Een veel voorkomende klacht is schouderpijn. Bij schouderklachten heb je pijn in of rondom je schouder(s). Schouderpijn ontstaat vaak door een langdurige verkeerde houding of door lang en veel dezelfde beweging te maken.
Schouderpijn
Schouderpijn wordt gevoeld wanneer je je bovenarm beweegt, maar soms ook wanneer je je arm gewoon stil houdt. Schouderpijn met uitstraling naar je nek, schouderbladen, elleboog of vingers komt ook regelmatig voor. Daarnaast kan ook hoofdpijn het resultaat hier van zijn. Het vervelende gevolg van schouderpijn kan zijn dat je je arm niet goed kunt bewegen in situaties wanneer dat wel nodig is, zoals bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden of het borstelen van je haar. Schouderklachten kunnen daarom je dagelijkse bezigheden en je werkzaamheden bemoeilijken. Maar ook ’s nachts kan de pijn vervelend zijn en je wakker houden, waardoor je te weinig slaap krijgt.
Het ontstaan van schouderpijn
Schouderklachten kunnen geleidelijk, maar ook plotseling ontstaan. Met name langdurig eenzelfde beweging met je schouder maken, kan een irritatie of zelfs ontsteking in je schouder veroorzaken. Soms kan schouderpijn ontstaan wanneer je bijvoorbeeld te zwaar getild hebt, waarbij de druk op je schouders lag. Een andere oorzaak kan stress of spanning zijn, thuis of op je werk. Kortom, er zijn verschillende aanleidingen voor schouderpijn en soms blijft de precieze oorzaak zelfs onbekend.
In veel gevallen gaat schouderpijn gepaard met nekpijn. Zowel je nek als je schouders bevatten spieren, zenuwen, (slag)aders en botten en daarnaast ook heel wat onderliggende structuren en ligamenten (banden). Zit er een defect in deze systemen, dan kunnen nek- en schouderklachten ontstaan.
Om te beoordelen wat de oorzaak is en -nog belangrijker- hoe de pijnklachten te behandelen zijn, is het nodig om een afspraak bij de fysiotherapeut te maken.
Onderzoek bij schouderklachten
De fysiotherapeut kan na een lichamelijk onderzoek in veel gevallen vertellen wat de oorzaak van je klachten is en wat de juiste behandeling zal zijn. Bepaalde aandoeningen aan de schouder, zoals bijvoorbeeld een frozen shoulder of een slijmbeursontsteking, hebben een herkenbaar klachtenpatroon. Op deze manier kan de fysiotherapeut een diagnose stellen. In een enkel geval is het nodig om een echo te maken, om eventuele pees- en spierproblemen zichtbaar te krijgen. De meest voorkomende klachten zijn impingementsyndroom, slijmbeursontsteking, schouderluxatie en frozen shoulder.
Behandeling nek- en schouderklachten
De behandeling van je nek- of schouderklachten kan bestaan uit verschillende vormen van fysiotherapie. Dit is afhankelijk van de oorzaak van je nek- en schouderpijn. Ook shockwave of taping kan een deel van de behandeling zijn.
Fysiotherapie voor nek- en schouderklachten
Blijf niet te lang doorlopen met je klachten. Door schouderpijn kun je ook sneller last krijgen van nekpijn en hoofdpijn. Schouderklachten kunnen vaak goed behandeld worden en daarmee voorkom je dus ook bijkomende klachten, zoals nekpijn, hoofdpijn of tintelingen in je vingers. Maak een afspraak met de fysiotherapeut en herstel van je pijnklachten.
Speciaal voor patiënten met schouderklachten is het Schouder Netwerk Twente opgericht. Wij zijn ook lid van dit netwerk.
Veel voorkomende schouderklachten:
Klik hier voor het maken van een afspraak.