In deze blog wil ik graag Crossfit en de blessures die kunnen ontstaan bespreken. Verder zal ik aan de hand van een aantal wetenschappelijke artikelen aangeven hoe vaak (incidentie) blessures voorkomen ten opzichte van andere sporten.

Definitie Crossfit

Het is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd. De filosofie achter CrossFit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden.(1)

Hoe ziet een training er uit?

Trainingen bestaan uit een warming-up, een technisch gedeelte om de bewegingen te leren en een intensieve training WOD (Workout of the Day) van 10 a 20 minuten. Vaak worden de resultaten van deze WOD op een whiteboard bijgehouden om een sport- / competitie-element aan de training toe te voegen. De gehele training duurt ongeveer een 45 minuten tot een uur. De training bestaat uit een dynamische warming up, kracht of coördinatie oefeningen, de WOD en een cooling down gecombineerd met stretchen.

Gedurende de training wordt er gebruikgemaakt van barbellsdumbbellskettlebells, tractorbanden, zandzakken,touwen en pull up bars. De oefeningen bestaan voornamelijk uit natuurlijke lichaamsbewegingen zoals duwen, (op)trekken, stoten, werpen, tillen, springen, klimmen en rennen. Het doel is om ongeacht leeftijd, beroep of fysieke gesteldheid, zo snel mogelijk fit en gezond te worden.

Hoe vaak wordt er getraind?

Afhankelijk van het trainingsniveau en het doel worden 5-6 trainingen per week aangeraden. Een WOD duurt ongeveer 20 minuten en of je een huisvrouw(man) of commando bent, je haalt in die 20 minuten het maximale uit je training. Het kan door iedereen worden gedaan omdat het terug te schalen is in intensiteit.

Hoe zit het dan met blessures?

Blessures komen redelijk vaak voor. Maar wat is redelijk vaak? Meer of minder dan bijvoorbeeld bij voetbal? Om daar antwoord op te kunnen geven moeten we gaan zoeken in de recente onderzoeken. Er is nog maar 1 relevant en recent onderzoek gedaan naar Crossfit en de gevolgen van die sport op het functioneren van het lichaam. The nature and prevalence of injury during CrossFit training. J Strength Cond Res. 2013 Nov 22 (2)

Maar over de uitkomsten van dit onderzoek zijn de meningen verdeeld:

Getallen die er wel zijn geven het volgende beeld: (5)

Conclusies

Het is een veilige sport, veiliger dan veel andere sporten die door heel veel mensen van alle leeftijden worden beoefend. Er is alleen wel een hele grote maar… Je moet je wel aan bepaalde regels houden!

Veel sportplezier maar zorg er wel voor dat je uit de buurt blijft van Dr. Rhabdo!

Woordenboek:

Handige links:

Referenties: